Tag Archives | Serrallonga

'Serraionga', el 'bandulé' de les 'Guïeries'!

Navarro, Niki; Bou, Quim. La llegenda del bandoler Serrallonga. Glénat, 2009

Aaaaaaatenció que això em toca de prop: Sóc osonenc. Com molts osonencs estava il·lusionats amb la proposta multicultural de “Serrallonga” (pel·li, llibre i còmic), i com molts osonencs vaig fer mans i mànigues per aportar el meu granet de sorra al projecte (en el meu cas vaig sortir fent de soldat, d’esquena, i cobrant, que ja està bé). Hi havia molt d’interès en tot plegat… Fins l’estrena de la sèrie!

Ai.

Retocs de post-po excessivament vistosos (aquells fons amb cels retallats), personatges plans, objectes anacrònics (vaaal, no gaires; però Déu n’hi doret), situacions surrealistes (un poblet de pagès un dia normal al migdia amb els carrers plens de gom a gom i la gent creuant-se sense saludar-se; HA-HA-HA), etc. I planant per sobre tot això, l’accent xava i insuportable del repartiment principal.

Ostres, no hi ha dret! Els qui teníem mititficat en Serrallonga vam quedar ben decebuts. Per això esperava certa redempció amb el còmic: I no hi va haver sort. A la primera pàgina ja surt un enormíssim “calla’t”. “CALLA’T”! Cony! Qui els va cardar, tu! No eren aquests la mena de barbarismes els que es deien llavors a la Catalunya Central! Casum dena…

I el guió seria el que més grinyola, amb els diàlegs i l’acció un xic desvirtuats i el ritme narratiu dispers (faltes gramaticals a banda, vaja). Per la resta, el dibuix de Quim Bou està a l’alçada: Un traç més precipitat del que li hem vist normalment, però complidor i molt ben acolorit. La seva feina compleix el que es demanava… Però val a dir que el fet d’anar amb el temps en contra ha perjudicat sobretot la part del text.

🙁

En tot cas, sí que la podríem considerar una bona adaptació: L’obra té pegues similars a les de la telesèrie! Vaja, suficients tics per irritar els osonencs i no sentir-s’hi tan identificats com voldrien, però esqüetes per ulls estranys al mite i segurament atractives i tot en certs ambients urbans. (Oooooh, que “provincià” i “bla, bla, bla” que sóc, però quan surten les arrels de la comarca no hi ha qui em “calli”!) En tot cas, l’àlbum és perfectament gaudible si no ets un tiquis-miquis de comarques, però és normal que ens aquests sectors se n’esperés més, en vistes que la versió televisiva coixejava.

Bnyèeeeeeeeeee!

(Es nota que la ressenya està feta des del cor, oi?)
😉

Mostrar l'entrada · Comentaris [ 0 ]

Fent el soldat i retorn a "el pis"

Buf! Revisat el Saló del Manga, el Festival de Sitges i Nova York, ara només dir que el desembre començo a treballar com a redactor de continguts i grafista al Departament Editorial d’un mitjà estatal important. Quins nervis!

Tema SERRALLONGA (just abans de marxar a NY vaig anar a fer de soldat pel telefilm de TVC). La veritat és que pot molt ben ser que no surti massa, a la pel·li, o només d’esquena. El cas és que em van posar a la cua dels soldats i la càmera no em va ser massa favorable. Però mai se sap; l’important és que com a soldat vaig cobrar més que com a cadàver! (Que era el paper inicial que havia de fer!) I cal agrair el dinar! Fabulós i complet! I es podia repetir de tot! Però el millor va ser l’ambient! Va haver-hi una bona camaraderia entre els soldats i a l’hora de dinar allò semblava més una cantina medieval que altra cosa. Una veritable regressió!

I, amb la ximpleria, aquest any ha estat un dels més creatius quant a interpretació:

caretones.gif

A la primera meitat de 2007 recupero en Macavity, el gat més malvat del món; / setmanes després, hereto l’Eddie Lyons, un germà ric amb final tràgic que l’actor que ja l’havia fet no podia reemprendre / i, passat l’estiu, hereto per indisposició d’un altre actor en Pere Màrtir, un rabiós casanova que va robar molts cors (el meu inclòs) / per passar a fer el “típic soldat ras”, de SERRALLONGA / i, un cop a Nova York, The Freak, coprotagonista del curt The Cannibal, rodat en 16 mm.

I acabo amb una reflexió d’aquelles meves: Ara visc en parell al pis on vaig viure els 16 primers anys de la meva vida. I es nota. A les primeres setmanes encara m’era estrany (un lloc nou, encara que conegut), però al cap d’un mes em sorprenc a mi mateix visitant les habitacions que freqüentava quan era petit per error: O sigui, penso que vull anar a l’habitació on dormo a buscar nosequè, i sense adonar-me’n em fico a una habitació on només tenim trastos, ara!

És sorprenent com treballa el subconscient…

Aquell pis me’l conec tant que acostumo a passejar-m’hi de nit amb els llums tancats sense problemes. Fins i tot pujo l’escala veïnal a les fosques! La memòria humana és molt curiosa.

Torno a ser a casa! I provoca una sensació molt especial, com si cada racó guardés antics records meus que m’aniran retornant a mesura que hi vagi vivint de nou. I a mesura que hi torni a viure i hi desapareixin els rastres encara presents dels anteriors llogaters tornaré a omplir el pis de nous records d’una nova etapa de la meva vida. Preciós.

Encara no hi estem plenament instal·lats, que falten moltes coses, però sense adonar-me’n em trobo que ja sóc a casa. Sempre ha estat casa meva i ara ho torna a ser. I em provoca una sensació molt especial, com si cada racó guardés antics records meus que m’aniran retornant a mesura que hi vagi vivint de nou. I a mesura que hi torni a viure i hi desapareixin els rastres encara presents dels anteriors llogaters tornaré a omplir el pis de nous records d’una nova etapa de la meva vida. Preciós.

Mostrar l'entrada · Comentaris [ 14 ]

Figurant com a soldat

Abans de fugir a NY, puc dir ben orgullós que he figurat “de figurant” en una escena de matances pel telefilm sobre SERRALLONGA que prepara TVC.

La gràcia és que havia de ser una de les víctimes del poble on hi ha els soldats fent la matança… i ja em flipava imaginant-me reprenent un rol de “màrtir” com a La filla del mar i obrint un post nou que es digués “Han mort en Pere Màrtir (un altre cop)” o similars…

I apa, no ha estat així:

srrallonga.jpgEn presentar-me a la prova de vestuari han decidit que feia més planta de soldat que de cadàver i m’han canviat el paper! Molt curiós. Doncs apa, seré soldat. A veure si és veritat, tot i que seré el típic figurant que segurament no sortirà a cap pla final! I juro i perjuro que intentaré oblidar-lo a Nova York! (Quins nervis, que demà passat marxem! Aaaaaaagh!)

See you!

😀

Mostrar l'entrada · Comentaris [ 4 ]