Viatges nostàlgics: reedicions de Planeta

Planeta deAgostini és l’editorial de còmics amb més prestigi del país. El dia que vaig presentar-me personalment allí per explicar a què em dedicava no em van deixar passar de la recepció; tenien uns controls de seguretat impertorbables. Sóc conscient que s’hi couen moltes coses, però tampoc n’hi havia per tant! Només volia parlar amb la cap de premsa de Planeta deAgostini Comics, i la persona que aleshores ocupava el càrrec es va negar a rebre’m alegant que havia de trucar abans. Lògicament, vaig haver de sortir de l’edifici i trucar des d’una cabina del davant (!). Total; la noia em va dir que tot això ho feien per mail i que no hi havia d’anar personalment a fer res. En canvi, tant Glénat, com El Jueves i com Norma Còmics t’atenen perfectament sense problemes, encara que t’hi presentis d’improvís. Són caràcters i maneres de fer, més de “multinacional”, ja me’n faig càrrec. En tot cas, ara ens escrivim periòdicament amb la noia que ocupa el càrrec i em tenen al dia de tot el que fan. Algun dia (potser… “algun dia”… qui sap…) fins i tot podria ser que pogués concertar-hi una cita i creuar la recepció de l’edifici de Planeta! (Tot i que segurament no em deixarien arribar ni al primer pis.)

😉

Propostes antològiques
Tenim grans propostes per a diverses generacions de la mà de Planeta deAgostini. Un d’elles és un emblema de la tendència a la reedició de luxe de grans clàssics imprescindibles com el de Príncipe Valiente de Hal Foster que es reedita en espanyol des de fa mesos. Una tendència a l’alça que Planeta cuida com ningú; viatges de qualitat a la glòria del passat. Almenys és recomanable per veure un dels cracs de les tires còmiques d’aventures serialitzades i retrobar un personatge mític. (D’altra banda, els fans acèrrims del personatge el retrobaran en bona forma i amb alguns dels àlbums reeditats acolorits digitalment per a l’ocasió! I compte amb això últim, perquè ha dut polèmica i tot, entre els més “súper-fanàtics”! Sembla que, per les queixes, només han “reacolorit” els primers números de la col·lecció…)

Foster, Harold. Príncipe Valiente. Planeta deAgostini, 2005. 100 pàg. Color


‘Califa al lloc del califa’
Mensualment, Planeta deAgostini està reeditant en espanyol un munt de joies clàssiques del vuitè art (O era el novè? O el desè?). Així podem reviure els àlbums primerencs de Franquin (Espirú i Fantàstic) o les aventures del visir Iznogud. Darrera el joc de paraules (“Is no good”) s’amaga el talent del guionista Goscinny (Astèrix, Lucky Luke, el Petit Nicolàs…), que va idear el personatge barbamec i ressentit als anys 60. És un malvat visir (emparentat amb el disneyà Jafar d’Aladdin i els nostrats Mortadel·lo i Filemó) que aspira a ser “califa al lloc del califa”, qui, al seu torn, és bon jan i sortós, capaç d’evitar amb èxit les estratagemes pèrfides del seu “lleial” servent. Aquesta relació serà la clau de les aventures d’un clàssic del còmic francobelga, del qual n’han fet pel·lícula i tot (amb Elsa Pataky al repartiment); amb inevitable polèmica a causa de fer broma amb un govern islàmic.
Planeta brinda l’oportunitat de rellegir els 27 àlbums d’Iznogud, alguns inèdits al nostre país! Una oportunitat excel·lent amb només una queixa; la maquetació de les portades deforma lleugerament la proporció del dibuix.

Goscinny; Tabary. El Gran Visir Iznogud. Planeta deAgostini, 2005. 55 pàg. Color


Anem-la a buscar!
I alguns no podran evitar que se’ls posi la pell de gallina amb el retorn de Bola de Drac en tota la seva glòria (excel·lents volums a preu raonable amb pàgines acolorides i en el format de lectura oriental). Han tret l’edició “definitiva” també en català! (Va marcar molt aquí i celebrem aquesta edició “lògica”; però és una alegre excepció quan munts d’empreses ignoren per sistema el català de DVD i còmics que han calat en el nostre idioma!) Aquest retorn de les aventures de Son Goku i companyia he de reconèixer que m’ha fet una il·lusió especial; reviure de nou l’encontre de tota la tropa (Goku, Bulma, Follet Tortuga, Ulong, Iamxa, Púar, Krilín…), viatjar a móns impossibles (la Torre del mestre Murri, ca la Baba la vident, la Vila del Pingüí, l’estadi del Gran Torneig de les Arts Marcials…) i lluitar contra enemics increïbles (l’incompetent Pilaf i companyia, l’Exèrcit de la Cinta Vermella, en Ten Shin Han, en Satanàs Cor Petit, en Vegeta, en Frízer…). Quanta nostàlgia! Res de “drágonbol” ni parides així: “Bo-la-de-drac”! De tota la vida! Quants records! Em sembla que faré una cosa que feia anys que no feia; seguir una col·lecció de còmic manga! No ho havia fet des de… Bola de Drac?

“Ànims! Tota la col·lecció (menys Bola de Drac GT) en 34 números!”

Toriyama, Akira. Bola de drac. Planeta deAgostini, 2006. 230 pàg. Color parcial


Altres
Només destacar, per acabar, les col·leccions “definitives” que Planeta publica, amb un gust exquisit, de “Flash Gordon”, “Terry y los Piratas”, “Modesty Blaise” o de “Carlitos y Snoopy”, així com la reedició de la col·lecció “Los Pitufos” o “Lucky Luke”… Hum… Ehem… No fa falta que em mostri crític en l’aspecte idiomàtic, oi? Els qui tenim al record en Charlie Brown (de quan el publicava Edicions 62) i els Barrufets i Lucky Luke en català (d’Edicions Junior i Grijalbo-Dargaud) rebem amb decepció aquests llançaments només en espanyol, a l’espera que Planeta s’animi a arriscar un xic més. Ais! Dolça melangia…

Seguiments/Pings

  1. Déu Vos Guard! - 09/08/2006

    […] A dia d’avui em rectracto d’un retret que vaig fer a una editorial sobre el fet que no ens publicaven els mítics còmics dels Barrufets en català. Avui una companya m’ha fet adonar que els estan editant també en català! Genial! Ja hi ha quatre números a la venda! Feu-vos amb tots! […]

Deixa un comentari