Sobre l'Episodi III

Encara no sé si m’ho publicaran al setmanari on participo, per la qual cosa aprofito per amortitzar el fet que em deixessin colar al passi de premsa del film:

La Guerra de les Galàxies: Episodi III – La venjança dels Sith
De George Lucas
Amb Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Samuel L Jackson, Frank Oz, Anthony Daniels i Christopher Lee
EUA, 2005. CIÈNCIA-FICCIÓ

Tot i que La venjança dels Sith és millor que els episodis I i II (cosa que tampoc és gaire meritòria), encara és a anys-llum de la saga original. A la trilogia “clàssica” de La Guerra de les Galàxies [composta pels episodis IV, V i IV (1977-1984)], Luke i Leia Skywalker, Han Solo i Chewbacca s’enfrontaven a mil i un perills per derrotar l’Imperi Galàctic. La nova trilogia, la de les “preqüeles” [composta pels episodis I, II i III (1999-2005)], havia d’explicar quines circumstàncies van marcar el naixement d’aquest “imperi” i dels propis bessons Skywalker. Havia de ser un pròleg, tot i que només compleixen aquesta funció els últims minuts d’aquest tercer episodi.

El film explica com Anakin (Christensen) cau definitivament al Costat Fosc de la Força mentre la seva dona Padmé (Portman) està embarassada i preocupada pel futur de la relació. Hi destaca, de nou, la convencional banda sonora de John Williams. Del repartiment, ressaltem els treballs d’Ewan McGregor (homenatjant Alec Guiness en el seu paper) i Ian McDiarmid (el shakespearià Emperador Palpatine que, per desgràcia, ratlla massa la caricatura).

UN PRÒLEG POC FUNCIONAL
George Lucas ha necessitat sis hores per una història que dura trenta minuts, sense que ell mateix tingués massa clar què dir. A les noves, falla la falta de contenció; massa batalles, massa personatges, massa històries paral·leles… L’argument tampoc té l’atractiu mitològic de l’original ni els carismàtics Han Solo o Leia Skywalker. A les noves, tots són macos, moderns i pertanyents a alguna elit, amb uns problemes inversemblants pel món futurista on viuen, accentuats per la retòrica buida de sentit del director. Les preqüeles són d’una altra època molt, molt allunyada de la trilogia clàssica. En Lucas ho feia més bé quan anava “collat” per un pressupost, que no pas ara que té tota la llibertat del món. En tot cas, són les seves decisions i no cal que ens les haguem d’empassar, clar.

Això sí, al film es salven algun rampell d’Anakin, el seu combat contra Obi-Wan i la seva transformació “frankensteiniana” en Darth Vader. Per contra, hi ha un ritme narratiu descompensat, batalles avorrides, frases buides amb pretensions místiques i salts temporals inexplicats. Malgrat tot, La venjança dels Sith agradarà als aficionats a les preqüeles i satisfarà l’esperit curiós de molts fans de la trilogia original. Ara bé, que se n’abstingui qui busqui un bon treball cinematogràfic o una narració lògica i coherent.

I tranquil·litat, que és segur que la “guerra” no acaba aquí, perquè el sr. Lucas qualsevol dia tornarà a retocar les sis pel·lis i a vendre’ns de nou la moto de “l’edició definitiva de la saga més important de tots els temps”. Que la Força ens agafi confessats.

icona gestual

1 COMENTARI/s
ma
Esborrar — 17/5/05
ei, molt ben escrit!

Els comentaris estan deshabilitats.