Tag Archives | Quim Bou

Tallers de còmic

Sembla que és una sortida habitual pels qui dibuixem còmic això d’organitzar tallers, oi?

A l’Institut, quan ja n’havia sortit (al 2000 i poc), vaig fer durant tres anys seguits un taller de còmic per Sant Jordi. (Va acabar anomenant-se “taller de manga”! Snif…)

Aquest any, al febrer o així, vaig muntar un taller de “reflexió” entorn el còmic i els seus usos com a eina narrativa (“la narració i el còmic” o alguna cosa així, ho vam titular: molta teoria de McCloud i Eisner, clar) en un centre cívic de Barcelona (i espero anar-ho recuperant si en surt l’ocasió). La pega és que venia un públic massa “madur” i que tenien més ganes d’aprendre a dibuixar que altra cosa (i jo no sóc ningú, crec, per ensenyar a dibuixar a algú dret i fet que ja té el seu estil més que interioritzat).

Fa menys, a finals de curs, vaig muntar dos tallers extraescolars d’iniciació al còmic per a canalla d’entre 12 i 13 anys. La seva empenta era molt agraïda, però mantenir-los més d’una hora dibuixant és tot un repte. Ara em solidaritzo amb el meu profe de còmic de quan era adolescent: Subi, perdona per la feinada que et donàvem!

L’últim ha estat un taller a l’escola d’estiu que organitza l’Institut de la Infància per a professorat que vulgui ampliar coneixements. Aquest estava centrat en el dibuix de contes infantils i he tingut l’immens honor de compartir taula amb el gran Quim Bou (tots junts, a la foto)! Gràcies a la Maria Grau, d’Edicions del Pirata.

El proper serà impartir un curs extraescolar? Ais… Ja es veurà. (En teoria sóc periodista, però bé he de treballar d’alguna cosa!)

Mostrar l'entrada · Comentaris [ 0 ]

Els Còmics en còmic: Quim Bou en còmic

L’any avança sense pietat… És hora de recuperar la grandiosa “Entrevista en còmic”! (QUIM BOU, gràcies per deixar-te fer de conillet d’índies! I gràcies a Dolmen Editorial pel suport!)

(Publicat originalment a la revista El Còmic de la premsa comarcal)
Clica-hi sobre per veure-ho millor!

Mostrar l'entrada · Comentaris [ 3 ]

De Tot Cat a ComiCat

Sortim a ComiCat! I també a Cal Tentacle!

(Tot i que a la foto falten en Pere i la Meri, que es veu que eren al bar…)

Mostrar l'entrada · Comentaris [ 2 ]

Cap al De Tot Cat!

Plagio en Quim Bou descaradament amb una entrada sobre el tema:

De Tot Cat és una fira que es celebrarà a Girona aquest cap de setmana. La gent de Comicat hi serà, i també el col·lectiu de 4 Rius de Tinta (amb el qual he tingut el plaer de col·laborar a la revista de còmics especial sobre L’emancipació que va publicar a Girona). Intentaré ser amb ells, el dissabte al matí, on farem un còmic en viu…

A la fira també hi haurà altres comicaires de renom, a banda d’en Quim Bou, com El Tentacle o l’Aleix Saló (amb qui he compartit finals de premis en alguna ocasió tot i que ells són els qui s’han endut els guardons, i ben merescuts!).

Va, que de passada difondré ja de manera oficial això de vinyeta.com

Mostrar l'entrada · Comentaris [ 1 ]

'Serraionga', el 'bandulé' de les 'Guïeries'!

Navarro, Niki; Bou, Quim. La llegenda del bandoler Serrallonga. Glénat, 2009

Aaaaaaatenció que això em toca de prop: Sóc osonenc. Com molts osonencs estava il·lusionats amb la proposta multicultural de “Serrallonga” (pel·li, llibre i còmic), i com molts osonencs vaig fer mans i mànigues per aportar el meu granet de sorra al projecte (en el meu cas vaig sortir fent de soldat, d’esquena, i cobrant, que ja està bé). Hi havia molt d’interès en tot plegat… Fins l’estrena de la sèrie!

Ai.

Retocs de post-po excessivament vistosos (aquells fons amb cels retallats), personatges plans, objectes anacrònics (vaaal, no gaires; però Déu n’hi doret), situacions surrealistes (un poblet de pagès un dia normal al migdia amb els carrers plens de gom a gom i la gent creuant-se sense saludar-se; HA-HA-HA), etc. I planant per sobre tot això, l’accent xava i insuportable del repartiment principal.

Ostres, no hi ha dret! Els qui teníem mititficat en Serrallonga vam quedar ben decebuts. Per això esperava certa redempció amb el còmic: I no hi va haver sort. A la primera pàgina ja surt un enormíssim “calla’t”. “CALLA’T”! Cony! Qui els va cardar, tu! No eren aquests la mena de barbarismes els que es deien llavors a la Catalunya Central! Casum dena…

I el guió seria el que més grinyola, amb els diàlegs i l’acció un xic desvirtuats i el ritme narratiu dispers (faltes gramaticals a banda, vaja). Per la resta, el dibuix de Quim Bou està a l’alçada: Un traç més precipitat del que li hem vist normalment, però complidor i molt ben acolorit. La seva feina compleix el que es demanava… Però val a dir que el fet d’anar amb el temps en contra ha perjudicat sobretot la part del text.

🙁

En tot cas, sí que la podríem considerar una bona adaptació: L’obra té pegues similars a les de la telesèrie! Vaja, suficients tics per irritar els osonencs i no sentir-s’hi tan identificats com voldrien, però esqüetes per ulls estranys al mite i segurament atractives i tot en certs ambients urbans. (Oooooh, que “provincià” i “bla, bla, bla” que sóc, però quan surten les arrels de la comarca no hi ha qui em “calli”!) En tot cas, l’àlbum és perfectament gaudible si no ets un tiquis-miquis de comarques, però és normal que ens aquests sectors se n’esperés més, en vistes que la versió televisiva coixejava.

Bnyèeeeeeeeeee!

(Es nota que la ressenya està feta des del cor, oi?)
😉

Mostrar l'entrada · Comentaris [ 0 ]

Un consell pràctic

Sóc a Sitges! Però no parlaré de cine, avui, sinó del consell que m’ha donat un mestre:

“Si has de proposar un projecte a una editorial, poden passar dues coses: que et triïn o que no. Si no et trien i has proposat un tema concret perquè creies que els agradaria, sempre et quedarà el dubte de si t’han descartat per la temàtica. Per tant, si t’han de dir que no, que almenys sigui per alguna cosa que creguis que val la pena. I si et trien, pensa que has de fer el còmic. I fer-lo bé. I ràpid… Buf! Seran moltes hores i molt d’estrès… Vaja, si més no, ja que t’ho pots permetre, que sigui en alguna cosa que tu creguis que val la pena.”

I és que, efectivament, he de proposar un projecte a una editorial i no sé per on tirar. Costumisme i humor, superherois alternatius, ciència-ficció, surrealisme?

Suposo que una mica de ciència-ficció i costumisme, amb humor i surrealisme… Descartant els superherois, de moment. Bé, hi aniré rumiant.

Mostrar l'entrada · Comentaris [ 10 ]

'Orn' en català!

Si encara m’hauré de mossegar la llengua per passar-me el dia dient que no hi ha còmics en català! Atenció a la recomanació feta per Gallina al Fòrum:

El còmic integral i el joc de rol d’ORN (Maqui Edicions)! Del gran Quim Bou! Publicitem-lo com es mereix! El buscaré en lupa a la propera botiga que visiti! No us el deixeu perdre!

Mostrar l'entrada · Comentaris [ 0 ]