Kafka en còmic: 'La Metamorfosis'

Què podem dir de l’editorial Astiberri? Arrisca amb les sublims edicions catalanes de Blankets i Llops dins les parets o aposta per publicar la saga completa de Bone en espanyol. I segueix amb més sorpreses: La Metamorfosis.

Demà comença el Saló del Còmic i no se m’acut millor manera de celebrar-lo que ressenyant un còmic que vaig descobrir a l’edició de l’any passat! Uh… Val, se m’acuden millors maneres de celebrar-ho, però per ara tinc entremans el disseny d’un nou format de ressenya que em té molt ocupat. (Faig proves i rumio variables per mirar de tenir alguna cosa original, però serà difícil…)

Tornant al tema, recomano el conegut conte clàssic de l’escriptor de Praga traslladat al còmic. És una operació feta amb èxit: Amena, moderna i viscuda, la història de Gregor Samsa i el seu despertar com a escarabat gegant s’explica amb un traç groller, intens i colpidor. L’angoixa de viure en la incertesa i la por a l’alineació social tan kafkiana prenen cos en una historieta tan fidel a l’obra original que seria impossible recomanar-les per separat: Feu la prova! Llegiu el conte original (La transformació a Edicions Proa) i després el còmic que Astiberri ha editat en castellà. És una nova forma de reviure la intensitat del clàssic, en una experiència de retrobament plàstic il·lustrada i adaptada per Peter Kuper. Demostra, un cop més, la delicada frontera que separa la literatura pura i dura del novè art, i com el còmic compta amb recursos propis per enfrontar-se a la temàtica que faci falta i al públic més exigent.

Kuper, P. La Metamorfosis de Franz Kafka. Astiberri, 2007. 80 pàg. 13E | B/N

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari