Pur McCloud; teoria del còmic!

Avui festa grossa! Toquen dos llibres de teoria del còmic impressionants, que ja van donar conversa als fòrums i tot:

Toca parlar d’un puntal bàsic per tothom qui senti o hagi sentit alguna vegada una mínima fascinació per “l’art seqüencial”. Parlem d’Scott McCloud, il·lustrador i teòric de la historieta; adorat per molts i odiat per pocs dins la comunitat comicaire mundial. És autor d’un assaig revolucionari sobre el còmic fet, precisament, en còmic. McCloud aprofundeix en les possibilitats del mitjà alhora que posa del dret i del revés la seva història, la seva essència i el seu lloc en el món de l’art. És una peça cabdal per entendre l’actualitat del novè art i el seu efecte en la nostra cultura. (I no només se centra en la nord-americana! També parla de les tendències europees i les occidentals! Un autèntica delícia, us dic!) Un llibre d’Art i d’Història entorn el còmic i fet en còmic, que enceta un debat prometedor mercès al seu apassionant entramat teòric, que deriva en una nova definició sobre què és el còmic: «Il·lustracions juxtaposades i d’altres imatges en una seqüència deliberada.»

I s’agraeix l’excel·lent treball d’Astiberri de reeditar-lo amb una traducció impecable, ja que el llibre s’havia publicat aquí, fa anys, amb l’enganyós títol Cómo se hace un cómic, cortesia d’Ediciones B.

McCloud, Scott. Entender el cómic – El arte invisible. Astiberri, 2005. 224 pàg. 19E | B/N i Color

I si parlem d’Entender el cómic, és bo remarcar que el magistral assaig era el punt d’arrencada dels llibres teòrics de còmic (i en còmic) d’Scott McCloud, el tercer dels quals tot just acaba de sortir als EUA. Aquí ja tenim el segon, que l’edita Norma i proposa un viatge al futur del còmic com a mitjà i als canvis viscuts amb la digitalització; quant a creació, edició, distribució i promoció. Com és el nou públic? Com han canviat els processos? I les grans empreses? Quin paper hi tindrà Internet? En definitiva, com pot reinventar-se, amb els nous temps, el còmic?

Si el seu tractat anterior explicava la historieta en termes històrics i culturals, McCloud aquí proposa hipòtesis amb projecció de futur, parant atenció a necessitats i possibles canvis a partir del que ja s’està vivint. Un compendi sobre el futur del còmic en l’era digital, vaja.

I tenim la sort que ens n’ha arribat una bona edició, tot i que són criticables la traducció poc fidel del títol i l’abús que es fa de la font Comic Sans en la rotulació.

Per cert, l’autor ha ampliat algunes teories proposades al llibre per Internet! La revolució ja ha arribat!

McCloud, Scott. La revolución de los cómics. Norma, 2006. 256 pàg. 17€ | B/N

,

Seguiments/Pings

  1. Déu vos guard! » Blog Archive » Google Chrome - 02/09/2008

    […] el blog oficial de Google, surt avui mateix (en fase Beta), i podeu trobar un còmic de Scott McCloud que us explica com funciona. I si voleu imatges de veritat, els de TechCrunch les […]

Deixa un comentari