Tothom a dibuixar còmics!

Com? Que no sabeu per on començar? De debò?! Bé, no ens esveréssim… Per una banda podem fer una ullada a algun exemplar de la vinenta de fabulosos llibres sobre com dibuixar manga de Norma (on hi ha disponible un kit de mangaka i tot!):

D’altra banda, potser voleu dibuixar seguint l’estètica manga però buscant una base més genèrica per aprendre a fer còmics i a narrar històries a través de l’art seqüencial. Uns bons fonaments són importants, i per aquells que els busquin més enllà dels manuals de manga, toca recomanar-los una altra cosa:

El concepte “manga” queda petit quan entra en escena el mestre de còmic per excel·lència. Més enllà d’estils i cultures, Will Eisner (The Spirit, El Quijote, Moby Dick, Contrato con Dios, etc.) s’erigeix com el model a seguir per a tothom qui vulgui iniciar-se en l’art de dibuixar còmics. Més que el seu estil de dibuix, el que perdura és el seu tractament narratiu, els seus jocs de vinyetes i els seus experiments constants, que han deixat fortes petjades a dibuixants i teòrics d’arreu del món (ben aviat trobareu aquí una ressenya de McCloud, teòric del còmic fidel seguidor d’Eisner i gran entusiasta del manga). I el cas és que Eisner pot ser el professor particular de tothom qui vulgui aprendre més sobre l’art seqüencial del còmic gràcies al seu llibre El cómic y el arte secuencial. Ell va ser un pioner del nou còmic i de la seva teoria, predicant amb l’exemple (dibuixant i donant classes), sempre a la recerca de la innovació. El seu tractat sobre el Novè Art segueix sent el més important mai escrit, i un puntal bàsic per iniciar-s’hi i descobrir els tecnicismes dels elements que intervenen en la narració gràfica. I, com a reforç, cal recomanar La narración gráfica, del mateix autor i dedicat exclusivament al domini del ritme i del sentit narratiu del còmic en general.

Eisner, W. El cómic y el arte secuencial. Norma Editorial, 2002. 170 pàg. 16€ | B/N

Eisner, W. La narración gráfica. Norma Editorial, 2003. 170 pàg. 16€ | B/N

Ep! I encara necessiteu més complements? Doncs dos de prou bons serien aquests:

Més eines teòriques als dibuixants amateurs cortesia de Norma! A banda de les seves col·leccions sobre dibuixar manga i de volums específics sobre robots, fantasia o superherois, trobem manuals iniciàtics nord-americans ben complets (amb el que això comporta de bo i de dolent, ja que tendeixen a centrar-se massa en els comic-books). Alan McKenzie, guionista nord-americà, signa El noveno arte, llibre que planteja com començar de zero amb un repàs històric, didàctic i amè sobre els materials, les tècniques i els elements bàsics. Aquest és el llibre ideal per qui parteix del mínim, ja que et posa al corrent dels materials habituals per fer còmics així com del nom de les eines i les tècniques més usades. Molt recomanat a qui busqui una bona base. Un excel·lent punt de partida panoràmic que pot complementar-se amb Cómo escribir e ilustrar una novela gráfica de Mike Chinn, que és més fluix i es centra més en les tècniques de narració i el desenvolupament d’idees.

McKenzie, Alan. El noveno arte – De la mesa de dibujo a la estantería. Norma, 2006. 144 pàg. 18€ | Color

Chinn, Mike. Cómo escribir e ilustrar una novela gráfica. Norma, 2006. 128 pàg. 18€ | Color

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari